Gasloos huis met een laadpaal, is dit de toekomst

Gasloos wonen

In Nederland gaan we stap voor stap van het gas af. Dit doen we om klimaatverandering door te veel uitstoot van CO2 te beperken. Ongeveer 95 procent van de Nederlandse woningen zijn nog aangesloten op aardgas. In 2030 moet het gasverbruik in Nederland namelijk al fors minder zijn en in 2050 moeten alle woningen van het aardgas af zijn. Dit betekent dat we stap voor stap moeten overstappen op duurzame energie op het gebied van verwarming in een woning. Dit kan door gebruik te maken van elektrische warmtepompen, zonneboilers en duurzame warmtenetten.

 

Welke stappen zijn er nodig en waar te beginnen?

Om over te gaan op gasloos wonen, zijn er soms heel wat stappen die gezet moeten worden. Dit kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Hoeveel hangt af van wat er precies moet gebeuren. Het belangrijkste is de isolatie. Door uw woning goed te isoleren dringt u de warmtevraag van de woning terug. Uw woning houdt beter warmte vast. Dit houdt in dat er minder energie nodig is om uw woning te verwarmen. Goed voor het klimaat en de energierekening. De meeste woningen in Nederland zijn nog niet voldoende geïsoleerd.

 

Een laadpaal thuis is dat echt nodig?

Opladen op kantoor of openbaar

Het leeuwendeel van de elektrische autobezitters rijdt de auto op kosten van de werkgever. Bij het bedrijf zijn dan vaak snelladers geplaatst, zodat de accu kan opladen onder werktijd. Verder zijn er steeds meer laadpalen voor je auto te vinden in de openbare ruimte: inmiddels staan er zo’n 5000 in Nederland. Deze opladers zijn doorgaans erg krachtig, dus in geval van nood kun je daar in korte tijd je auto opladen.

 

Privégebruik

Als je een hybride auto rijdt en deze ook privé gebruikt is een laadpaal thuis eigenlijk een must. Anders zul je regelmatig tóch bij het tankstation staan. Als je een volledig elektrische auto rijdt, kun je eigenlijk niet zonder laadpaal thuis. Zeker gezien de beperkte actieradius van de huidige generatie auto’s. Bij de gemiddelde laadpaal die voor particulieren worden geplaatst, is de laadtijd 6 tot 8 uur.