Het prijskaartje van een 3D printer

Door de snelle ontwikkeling van de 3D printer voor thuisgebruik is het meer en meer gemakkelijk geworden om thuis te printen. De ontwikkeling is niet alleen technisch. Ook op het vlak van de kosten is het zo dat er steeds gemakkelijker met de printers gewerkt kan worden door iedereen die daar behoefte aan heeft. Daarbij is het ook nog eens zo dat de opties en inzetbaarheid steeds breder worden. Daarmee zijn dus dingen mogelijk die tot kortgeleden alleen maar mogelijk waren op zakelijk vlak met een dure investering. Tegenwoordig gaat het dan om de volgende zaken.

Het kiezen van de printer
Voor een 3D printer aangeschaft wordt is het wel belangrijk om de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit goed in beeld te brengen. Kijk naar de manier waarop de printer gebruikt kan worden en wat het kost om de printer aan te schaffen en te gebruiken. Wanneer die verhouding positief is, dan is het een goede keuze om voor dit model te gaan. Zaken die hierin meespelen zijn bijvoorbeeld de veelzijdigheid en het gemak van het gebruik, maar ook het gemak om de printer te installeren en de mogelijkheden om de printer uit te breiden met nieuwe opties.

Koten na de aanschaf
Nadat de 3D printer gekocht is, is het ook slim om even te kijken wat er voor kosten komen kijken bij het gebruik van het apparaat. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van filament en de kosten hiervoor. Ook de kosten voor uitbreidingsmogelijkheden en updates moeten hierin worden meegerekend. Dit kan nog weleens verschillen per model. Dit hoeft niet altijd nadelig te zijn, maar het is wel van belang om deze kosten goed in beeld te brengen voordat uiteindelijk voor een bepaald model gekozen wordt als gebruiker. Dit geldt zowel voor zakelijk gebruik als voor gebruik als hobbyist.