Precisiewerk verrichten met een decoupeerzaag?

Is het mogelijk om met een decoupeerzaagmachine precisiewerk uit te voeren? Een vraag die veel klussers zichzelf stellen als ze in de bouwmarkt zijn of online een webwinkel bezoeken. Het is niet makkelijk om het juiste gereedschap te vinden. De reden dat veel klussers hieraan twijfelen is vaak omdat hun eerste zaagmachine een goedkope oplossing was. Dit betekent in de meeste gevallen ook een lagere kwaliteit. Gelukkig zijn er ook merken die speciaal zijn ontworpen om een hoogstaande kwaliteit te leveren. Denk maar eens aan het merk Festool, Bosch of Makita. Nog niet overtuigd? Lees dan drie belangrijke functies die het mogelijk maken om precisiewerk uit te voeren met een decoupeermachine.

Langzaam starten

Om een precieze zaagsnede te maken is controle erg belangrijk. Wanneer je de zaagmachine direct op een hoog vermogen laat draaien kan dit gevolgen met zich meebrengen. Vaak springt het zaagje van de zaaglijn weg of er gebeuren nare ongelukken. Allemaal dingen die niet gunstig zijn voor een precieze zaaglijn! Gelukkig hebben de meeste decoupeerzagen een toerenregeling. Met deze toerenregeling kun je met zo’n 6 standen de snelheid van het zaagje bepalen. Er zijn ook decoupeerzaagmachines met een traploos toerental. Dit betekent dat bij het scrollen de snelheid continue kan worden opgevoerd zonder dat dit in etappes moet gebeuren.

Hulpmiddelen voor meer controle

Niet alleen de decoupeerzaagmachine kan voor meer precisie zorgen tijdens het zagen, maar ook de hulpmiddelen die verkrijgbaar zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het zagen van een rechte lijn. Niet iets waar een decoupeerzaag super goed in is. Gelukkig kun je met een parallel- of langsgeleider dit totaal veranderen. Dankzij deze accessoires kun je strakke en rechte zaaglijnen maken. Mocht je een langsgeleider te duur vinden dan kan een rechte plank als alternatief dienen, maar is vaak niet zo effectief als een decoupeerzaag parallelgeleider.

Scherpe bochten zagen

Misschien heb je het weleens ervaren bij een decoupeerzaag. Je wilt bochten zagen, maar kunt de bocht helaas niet halen. De bocht wordt daardoor niet echt mooi en kan door wrijving gaan verkleuren. Niet ideaal! Daarom heeft elke decoupeermachine een pendelfunctie. Deze pendelfunctie kan worden ingezet voor het zagen van scherpe bochten. Helaas is de zaaglijn wel wat minder mooi, maar zelfs de scherpe bochten kunnen nu eenvoudig worden gemaakt. Kortom decoupeerzaagmachines hebben meer precisie in zich als je zou denken!

Your email address will not be published. Required fields are marked *